7 Vette ideeën voor je content strategie en live streaming!

De live streaming apps Meerkat en Periscope zijn nu een geruime tijd uit. Het leek mij daarom een leuk idee om op zoek te gaan naar 7 vette ideeën om deze apps in te zetten voor jouw content strategie.

Geef, geef, geef, Vraag!

Voordat ik daarmee begin wil ik eerst wat perspectief bieden bij deze ideeën. Ik heb onlangs een super interessant boek gelezen van Gary Vaynerchuk; Jab, jab, jab, Right Hook! Hij vergelijkt hier social media marketing met boksen.

Klanten hebben vandaag de dag steeds minder aandacht voor reclame’s op TV, advertenties in de krant, banners op websites of pre-rolls voordat men een video bekijkt. De ogen van de klant zijn immers gericht op hun smartphone of tablet. De klant is massaal aanwezig op verschillende social media platformen. Deze platformen werken veelal met verschillende algoritmes die bepalen wat wel en niet op hun news-feed verschijnt.

Bijvoorbeeld voor een platform als Facebook is het belangrijk dat er zoveel mogelijk gebruikers actief zijn op hun platform. Daarom werkt Facebook aan een optimaal algoritme die ervoor moet zorgen dat gebruikers alleen maar dingen voorbij zien komen die zij leuk, grappig of interessant vinden. Hoe fijner de gebruikerservaring van Facebook, des te meer gebruikers, dus grotere interesse van adverteerders en marketeers.

Wij moeten als marketeers dus beter ons best doen om interessant te zijn  en blijven voor onze klanten. Om zo af en toe op te mogen duiken in de news-feed van onze klanten. Een content strategie, een plan voordat we gaan voor de knock-out right hook. Micro content in de vorm van kleine stootjes (jabs) die de klant lekker maken voor de knock out punch!

Afbeelding 1 Blog Leroy Verschoor

Ikzelf vergelijk het liever met het versieren van een leuke man of vrouw. Voordat we door mogen naar de volgende ronde, moeten we immers ook ons best doen, onszelf bloot geven en waarde bieden naar die leuke man of vrouw toe. Succesvolle social media reclame werkt dus als volgt: Geef, geef, geef, vraag!

Live streaming is een hele vette manier om te geven aan je klanten, zonder daar direct iets voor terug te vragen. Een spannende manier om relaties op te bouwen door middel van interactie en authenticiteit.Een waardevolle toevoeging dus voor jouw content strategie!

 

Belangrijk bij live streaming

 1. Het aantal volgers dat je hebt op Twitter en dan vooral de relatie die jij hebt met je volgers op Twitter. Een volger zal jouw stream sneller aanklikken, wanneer hij of zij als eens eerder met je in contact is gekomen via een interactie op Twitter, real life of waar dan ook.
 2. Regelmaat. Mobile live streaming is relatief nieuw, maar streaming via je desktop is daarentegen al een aantal jaren bezig met een gestage opmars. Wat streamers merken op een dienst als Twitch is dat regelmaat een zeer belangrijke factor is in het aantal kijkers. Als mensen erop kunnen vertrouwen dat jij wekelijks op vrijdagmiddag een stream start, zullen zij vaker terugkeren om te bekijken wat je deze week te vertellen hebt.
 3. Indien er (nog) geen sprake is van regelmaat, zorg er dan voor dat wanneer je een stream inplant, je het aan zoveel mogelijk mensen verteld. Aangezien beide apps, en vooral Periscope, verweven zijn met Twitter, zul je daar de streams het meest promoten. Probeer daar dan ook uit te vinden, wat men wil zien.
 4. Mensen hebben doorgaans een niet al te lange aandachtsspanne, vooral op mobiele apparaten. Houd hier dus rekening mee als de content plant voor een stream. Zorg ervoor dat je de kijker vanaf het begin pakt en niet meer loslaat totdat de stream voorbij is. Dit is moeilijk, dus een kortere stream helpt hier bij. 5 tot 15 minuten hoor/zie ik het meest genoemd worden door intensieve gebruikers.
 5. Zorg voor een pakkende titel van je stream. Exclusieviteit doet het altijd goed. ‘Een exclusief kijkje in de keuken bij XXX.’ 😉

 

7 Vette ideeën!

 1. Elke vrijdag middag een product demonstratie met leuke tips en tricks over hoe je het meest uit product X of Y kunt halen. Je probeert hier niet het product direct te verkopen, echter je laat zien wat er allemaal mogelijk is! Probeer hier vooral leuke originele tips naar voren te brengen, waar klanten doorgaans zelf nog niet aan hebben gedacht. Keep in mind: Je klant is NIET dom, dus als jij met basis instructies aankomt zetten tijdens je live stream, zullen ze al snel afhaken. Keep it entertaining! (geef!)
 2. De razende reporter op beurzen en congressen! Wanneer jij als ondernemer aanwezig bent op beurzen en congressen, gerelateerd aan je eigen werkveld, zullen jouw klanten dat misschien ook zeer interessant vinden. Ga op zoek naar interessante personen die je zou kunnen interviewen via Periscope of Meerkat. Vind nieuwe producten die leuk en spannend zijn voor jou en je klant! Vraag eventueel wat de kijker/je klant zou willen zien op de beursvloer.
 3. Als eigenaar van een restaurant of koffiebar zou je elke week de kijker op Periscope een nieuw recept kunnen leren of kennis laten maken met een nieuw product. Hoe maak je een lekkere cocktail met Amerikaanse bourbon? Hoe maak je de lekkerste espresso? Of hoe bak ik een medium-rare steak? Stuk voor stuk interessante onderwerpen waar jouw klanten dol op zullen zijn. Ga tijdens de stream in gesprek, stel vragen etc. Interactie en waardevolle kennis voor jou en je onderneming. (tip: promoot deze streams aan bezoekers in je bar of restaurant!)
 4. Behind de scenes! Geef je klanten een kijkje in de keuken! ‘Show them where the magic happens!’ Dit is toepasbaar op eigenlijk elke onderneming! Bedenk van te voren wie en wat je wilt laten zien. Dit kan elke week een ander aspect zijn van de organisatie. Bereid het goed voor en zorg er voor dat het leuk is om naar te kijken. Verlies dat aspect nooit uit het oog, als de stream saai is, zet de kijker de stream direct uit! Vraag je klanten/volgers wat zij graag willen zien van je merk/organisatie. Dit kan helpen als je op zoek bent naar ideeën voor de volgende stream.
 5. Afhankelijk van de tak van sport waar je actief bent, kun je eventueel inspringen op het actuele nieuws indien het relevant is aan het merk/product! Als jij een mooie boekenwinkel runt is het natuurlijk een superleuk idee om het nieuws te bespreken rondom een nieuw bestseller of de genomineerden van een prestigieuze award!
 6. Podcasters, radio-makers en televisie presentatoren laat je zien! Ik deel dit voorbeeld met jullie, omdat ik hier zelf elke avond ontzettend van geniet. Jeroen Pauw gaat elke avond zo’n 15 minuten voor de uitzending van Pauw live op Periscope. Hier praat hij dan met het publiek en stelt hij alvast enkele gasten voor. Iedereen die content produceert kan hier iets van leren. Het zijn deze korte exclusieve momenten die voor extra binding met je publiek kunnen zorgen.
 7. Q&A’s (questions and answers), AMA’s (ask me anything), vragenuurtjes! Wederom afhankelijk van de tak van sport waarin je actief bent, kan dit een zeer interessante bron van kennis zijn voor de klant en jezelf. Met welke vragen zitten mijn klanten? Wat vinden zij van de product of dienst die ik lever? Hoe kijk jij aan tegen het ondernemerschap? Door wie wordt jij als mens en ondernemer geïnspireerd? Zie jezelf niet langer als slechts een ondernemer, maar als mediapersoon – ondernemer. Laat jezelf dus zien! Behandel elke week hooguit drie tot vijf vragen. Vraag kijkers en klanten vragen in te sturen via Twitter of Instagram met #hashtags. Makkelijker voor jou om ze te vinden en er is een grote kans dat andere jou vragenuurtje/kwartiertje via deze hashtags tegen het lijf lopen.

lady-1840348_1280

Dit waren slecht 7 ideeën, maar live streaming op mobiele apparaten is nog zo nieuw dat de mogelijkheden eindeloos lijken. Experimenteer met deze vorm van content! Vraag aan je klanten en volgers wat zij interessant vinden om terug te zien op jouw live streams.Dit kan een zeer waardevolle toevoeging zijn in je contentstrategie.

Hoe kijk jij hier tegenaan? Heb jij geëxperimenteerd met deze vorm van video? Zie jij een plek voor live video streaming in content marketing?

Geplaatst in Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *